Bedır Turkusu Senol Yaylam Senol Onur San, youtube mp3 indir

İzlenme: 5.362

BEDİR TÜRKÜSÜ (Şenol Yaylam Şenol) - ONUR ŞAN

Aşağıdaki alternatiflere de göz atmak isteyebilirsiniz

Şarkı indir, bedava müzik indir, youtube dönüştürücü

BEDİR TÜRKÜSÜ

Üğrünü Üğrünü Gelir Dereden
Benlerini Sayamadım Kareden
Sevdiğimi Bana Yazsa Yaradan
Şen Ol Yaylam Şen Ol Bedir Geliyor

Şu Dereden Cıvıl Cıvıl Kuş Gelir
Armağanlar Dolu Gider Boş Gelir
Sevda Bilmeyene Hayal Düş Gelir
Şen Ol Yaylam Şen Ol Bedir Geliyor

Çıkaydım Şu Dağların Üçünü
Ben Ağladım Yar Yükledi Göçünü
Efkarlıydım Soramadım Suçumu
Şen Ol Yaylam Şen Ol Bedir Geliyor

Boğazında Lira Alnında Altın
Bedir’i Vermiyor Şu Gürcü Hatun
Param Çok Değil Ki Alayım Satın
Sen Ol Yaylam Sen Ol Bedir Geliyor

Kaleye Çıktım Ki Teli Görünsün
Kara Bağrım Delik Delik Delinsin
Kötü Şevki Sürüm Sürüm Sürünsün
Şen Ol Yaylam Şen Ol Bedir Geliyor

Kanak Boğazında Ardından Yettim
Kızyandı’ya Kadar Beraber Gettim
Bedir’i Yaylaya Emanet Ettim
Şen Ol Yaylam Şen Ol Bedir Geliyor

Bedir Türküsü Hikayesi
Sivas Şarkışla’da yaşanmış gerçek bir hayatın hikayesidir Bedir türküsü. Yine malum internet dünyasında bu türkünün hikayesinde abartmalar, olmayan olayları yaşanmış gibi göstermeler sonucunda karşınıza birkaç farklı türde Bedir türküsü hikayesi çıkar karşınıza. Bizde bu hataya düşmemek adına bu Türküyü derleyen kıymetli hocamız İhsan Öztürk’e sorarak kaleme alıyoruz.

Pek çok kaynakta bedriye’nin (bedir) evlendiği Şevki ismindeki kişinin yaşlı bir adam olduğu yazmaktadır. Oysa İhsan Öztürk’ten aldığımız bilgiye göre hikayede adı geçen Şevki, İhsan Öztürk’ün dayısının yakın arkadaşıdır ve akrandırlar. Yani yazılanların aksine, Şevki de o tarihlerde ihtiyar değil, genç bir delikanlıdır. Şevki’nin Ölüm nedenini ise ilk defa sanıyoruz burada açıklayacağız.
Şarkışla’da çiftçilik işleri yapan, maddi durumu iyi bir ailenin kızıdır Bedriye. Güzel yüzlü bir kızdır ve köylüler ona Bedir diye hitap ederler. Bu ailenin yanında çalışan Ömer isminde birde çocuk vardır. Bedir(Bedriye) ve Ömer aynı yaşlardadırlar ve o çocukluk dönemini de birlikte büyüyerek geçirmişlerdir. Her ikisi de büyüdüğünde aralarındaki bu dostluk, birbirlerine bile itiraf edemeyecekleri kadar büyük bir aşka dönüşür.
Kimi zaman Ömer niyetlenir aşkını dile getirmeye, kimi zaman Bedir ama her ikisi de durumu anlatamazlar birbirlerine. O tarihlerde Şarkışla’da sürüsü olanlar her yıl yaz aylarında yaylaya çıkmaktadırlar ve tüm yaz’ı orada geçirmektedirler. Yine bir yayla zamanı gelir sürüler vurulur
Kız yandı yaylasına.
Yaylada yaşam çok kalabalık olmadığından insanlar sıkı bir iletişim içindedirler. Akşamları bir araya gelinir, türküler söylenir, oyunlar oynanır, halaylar çekilir. Yaylanın her günü düğün havasındadır.
Bedir’in ailesi de yayladadır, yanlarında çalışan Bedir’e sevdalı Ömer’de. İşte bu yayla zamanlarından birinde Ömer ve Bedir daha fazla baş başa kalma zamanı bulurlar ve birbirlerine aşklarını dile getirirler. Görünüşte kimsenin haberi olmadan gizli gizli buluşmaya başlarlar. Oysa onların gizli sandığını görenler olmuş hatta görenler birbirlerine de pek yakıştırmıştır. Artık yayladaki pek çok kişi bilir onların aşklarını.
Aşklarını daha fazla gizli şekilde sürdürmek istemez genç aşıklar, Ömer Bedir’i istetecektir. Dünürcüler belirlenir ve geleneklere uygun şekilde Bedir’i Ömer’e isterler. Kızın anası Gürcü Hatundur. Çok bozulur yanlarında çalışan bir adamın kızını istemesine, yakıştırmaz bir türlü ve fakir olduğu gerekçesiyle görücülere olumsuz yanıt verilir. Aracılar devreye girer ama ikna edilemez bedir’in Anası Gürcü Hatun.
Bedir’in Ömer ile evliliğini istemeyen Gürcü hatun Bedir’i Şevki adında bir başkasına verir. Şevki de yörenin zengin ailelerinden birisinin çocuğudur. Düğün günü gelir çatar ve atlara binmiş düğün alayı Şevki’nin önderliğinde Bedir’i almaya yola koyulurlar.
Ömer ise üzgün ve bitkin şekilde yakın bir arkadaşı ile yaylada oturup düğün alayını çok üzgün bir şekilde uzaktan izlemeye başlar. İşte burada dökülür Ömer’in dudaklarından Şenol yaylam Şenol, Bedir geliyor dizeleri.
Bedir’in kocası Şevki ise evlendikten sonra öğrenir Bedir ile Ömer’in aşklarını. Köylü onları birbirine o kadar çok yakıştırmıştır ki. Onlar bile Bedir’in Şevki ile evlenmesini kabullenmez, ne buldu ki Şevki de. Bedir halen Ömer’e aşık gibi söylemler Şevkinin kulağına kadar gitmiştir. (Tahmin edeceğiniz üzere o dönemde bu tür söylemler küçük yerlerde çok üzüntü verici durumlara yol açmaktadır. İşte bu türküyü derleyen hocamız, İhsan Öztürk’ten aldığımız bilgiye göre ) Şevki bu söylemler nedeniyle önce akli dengesini kaybeder sonra da sağlığını kaybederek hayata veda eder. (Bu durumu İhsan Öztürk, hikayede adı geçen Şevki ile yakın arkadaş olan dayısından bizzat dinlediğini de ifade etmektedir.)
Köylüler bu olaydan sonra tekrar araya girerek Ömer ve Bedir’i evlendirmeye çalışsalar da, dedikodulardan fazlasıyla payını almış olan, bu dedikodular yüzünden Şevki’nin aklını kaybetmesini bile gören Bedir, yine dedikoduların çıkacağı korkusuyla köylülerin bu isteklerine razı gelmez.
İşte düğün alayı gecesi Ömerin ağzından çıkan sözler bügün Türkü olup halen yaşayan ve yaşamaya devam edecek olan bir yaşanmışlık hikayesidir.