Picoglu Osman Esref Bey Agidi, youtube mp3 indir

İzlenme: 272.572
Süre: 03:10

Piçoğlu Osman - Eşref Bey Ağıdı

Şarkı indir, bedava müzik indir, youtube dönüştürücü

https://www.instagram.com/yesilmavigiresun/?hl=tr

Picoğlu Osman, 1317 (1901) yılında Görele'nin Daylı köyünde dünyaya geldi, iki defa evlendi, ilk evliliğinden üç kızı, iki oğlu oldu. Oğulları Ali ve ismail rahmetli olmuşlardır. Kızları ise hayattadır, ikinci evliliğinden ise çocuğu olmamıştır. Babası İsmail Efendi de kemençe çalardı. Kemençeyle ilk tanışması babası sayesinde olmuştur. Küçük yaşta babasını kaybedince, o yılların en ünlü kemence üstadı Karaman Halil Ağa'nın (Kodalak) yanında iki yıl kadar keçi çobanlığı yapmış, bu sayede kemence çalmasını da öğrenmiştir. Üstün zekası ve kabiliyeti nedeniyle çok kısa zamanda bilgi ve görgüsünü geliştirmiştir.

Karaman Halil Ağa, Osman'a hemen hemen tüm bildiklerini öğrenmişti: "Tuzcuoğlu Horon Havası" hariç... Malum, her ustanın, çok önem verdiği bir şeyi kimseye öğretmeyip, kendisine saklaması bizim geleneklerimiz arasındadır. Karaman Halil Ağa, Osman'ı çok severdi ama; kıskanırda da "Tuzcuoglu Horon Havası"nın üstüne de çok titrer, onu kimsenin öğrenmesine tahammül edemezdi. Osman bu ya, zeka ve kabiliyet Allah vergisi! Şeytana pabucu ters giydirecek kadar da kurnaz ve muzip... Ne pahasına olursa olsun, bu havayı öğrenmeyi kafasına koyar Arkadaşlarıyla bir plan yapar. Plan şöyledir: Osman bir köprünün altına saklanacak, arkadaşları da Halil Ağa'ya "Ağa, hele şu Tuzcuoğlu'nu çal da dinleyelim" diyecekler. Nitekim, plan aynen uygulanır. Ağa, kemençenin yayına öyle bir coşkuyla asılır ki, Osman'ın köprü altında saklandığını ruhu hile duymaz. Osman ise, pürdikkat noktası noktasına bu havayı kafasına yerleştirir. Artık herşey tamamdır.Başka bir gün Şalaklı'da bir düğünde Osman, Halil Ağa'nın yanında bu havayı çalınca kıyamet de kopar. Kan beynine sıçrayan Ağa, belindeki tabancayı çektiği gibi: "Ula ben saa(sana) her gaydayı öğrettim, bunu da mı çalacaktın piçoğlu piç!" diye küfürü basar. Tabancanın tutukluk yapmasıyla Osman canını kurtarır. Kurtarır kurtarmasına da, bu olaydan sonra da "Piçoğlu Osman" lakabıyla anılmaya başlar...

GİRESUN EŞREF BEY ŞARKISI
(GİRESUN ÜSTÜNDE VAPUR BAĞRIYOR)
Picoğlu Osman'ın Giresun'la ve adıyla özdeşleşen en ünlü türkülerinden biridir, "Giresun Üstünde Vapur Bağrıyor" ya da diğer adıyla "Eşref".
Piraziz'in köklü ailelerinden Gedikalizadeler'den Eşref Bey'in Hakkı adında biri tarafından vurulması olayını anlatan ağıt tarzındaki türkünün kaynak kişisi Picoğlu Osman olup,büyük bir ihtimalle türküyü yakan da O'dur.
Picoğlu'nun taş plaktaki sesinden türkünün sözleri şöyledir:

"Giresun üstünde vapur bağrıyor,
Eşref'in yarasını doktor sarıyor.
Eşref'in annesi yanmış ağlıyor.
Atma Hakkı atma,pişman olursun,
Gedikalizadelere anam hasım olursun.

Pazarsu dereleri bir ufak dere
Eşref'i vurdular anam nafile yere.
Nafile nafile o da nafile,
Cenazeni koydular otomofile
Giresun'da dostum var,o da nafile.
Atma Hakkı atma pişman olursun,
Giresun gençlerine anam düşman olursun,
Attığın kurşundan sen utanırsın.
(Yaşa Giresun yaşşaaa!...)

Camlı Sokak paketini atlayamadım,
Hakkı düşman olmuş anam anlayamadım.
Atma Hakkı atma,pişman olursun,
Giresun gençlerine anam hasım olursun,
Attığın mermiden sen utanırsin."

Açıklama:
Paket:Yollara ve kaldırımlara döşenen taş.(paket taşı)
Otomofil:Otomobil.