Cem Karaca Mogollar Obur Dunya 1973, youtube mp3 indir

İzlenme: 518.950
Süre: 02:48

Cem Karaca & Moğollar - Obur Dünya (1973)

Şarkı indir, bedava müzik indir, youtube dönüştürücü

1967 yılında 5 genç müzisyen beraber grup oluşturmaya karar verir. Silüetler’de çalan Aziz Ahmet ve Murat Ses, Selçuk Alagöz grubunda çalan Cahit Berkay ve Engin Yörükoğlu ve Vahşi Kediler grubunun Basçısı Haluk Kunt ile birlikte Moğollar ismindeki grup kurulur. Kısa bir süre sonra Cem Karaca Apaşlar grubundan Hasan Sel, Haluk Kunt’un yerini alır.

İlk 45’likleri “Eastern Love/ Artık Çok Geç”, Şubat 1968’de çıkar. Bu plağın ardından “Mektup/Lazy John”u yapan grup, haziran ayında Altın Mikrofon yarışmasına katılır ve “Ilgaz” ile üçüncü olur. Bu başarının ardından çıkardıkları 45’lik ile Moğollar adının büyük bir popülarite kazanmasını sağlar. Verdikleri konserlerin ilginç özellikleri vardır. 3 Nisan 1968’de İstanbul Fitaş Sineması’nda düzenlenen konsere “silindir şapkaları, uzun siyah frakları ile 3 keman bir viyolonsel ve bir trompet eşliğinde” çıkarlar. Yabancı şarkıların yanında kendi bestelerini de seslendiren Moğollar, Anadolu’da büyük ses getirmeye başlar.

1969 yılında Hasan Sel’in Yerine Taner Öngür girer ve 1969 yılında Türkiye’nin çoğunu kapsayan bir turneyle geçirirler. Kimi konserlerinde türkü düzenlemeleri ve halk müziği sazlarını kullanmaları Anadolu halkı tarafından ilgi görür ve grubun tarzlarını daha belirginleşmesini sağlar. Moğollar bu tarza Anadolu Pop ismini verir.

1970 yılında Paris’e giden Moğollar CBS firması ile 3 yıllık bir anlaşma imzalar. 1971 yılında çıkardıkları ilk albümleri ile “Academie Charles Cros” büyük plak ödülünü alır. Bu ödülü Moğollar’dan bir yıl önce Jimi Hendrix, bir yıl sonra ise Pink Floyd almıştır.

Bu sırada Belçika’da yaşamakta olan Barış Manço ile karşılaşırlar ve onun çalışmaya başlarlar ve kurdukları birlikteliğe “ManchoMongol” adını verirler. Birlikte Türkiye’ye dönen Moğollar ekibi ve Barış Manço 4 ay boyunca çeşitli yörelerde konserler verdikten sonra yollarını ayırır. Barış Manço ile bağlarını kopardıktan sonra tekrardan Paris’e giden Moğollar, bu kez Engin Yörükoğlu’nu orda bırakarak Türkiye’ye döner.

Çeşitli ayrılıklardan ve gruba katılmalardan sonra Eylül 1972 yılında dünya müzik tarihinde nadir görülen bir olay meydana gelir. Cem Karaca Kardaşlar’dan ayrılıp Moğollar’a geçerken, Moğollar’ın solisti Ersen Dinleten Kardaşlar’a geçer. Bu solist takasının asıl sebebi o yıllarda yurt dışında kariyer düşünen Moğollar grubunun yabancı dil bilen bir solist bulması gerekmektedir. Bu bağlamda Cem Karaca, Moğollar için uygun bir vokal olduğu için ortaya böyle bir teklif sunulur. Cem Karaca ve Moğollar güçlü bir birliktelik kurar. Grup 1973 senesinde “Obur Dünya/El Çek Tabip” plağını yayınlar. Obur Dünya şarkısının sözlerini yazan şair Muhlis Akarsu, Sivas katliamı sırasında otelde hayatını kaybeden isimlerden biridir. İki sene süren çeşitli konser turneleri ve plak çalışmalarının ardından Taner Öngür ve Ayzer Danga Moğollar’dan ayrılır.

Cem Karaca & Moğollar – Obur Dünya (1973)
Cem Karaca – Vokal
Cahit Berkay – Gitar
Taner Öngür – Bas Gitar
Ayzer Danga – Davul
Binali Selman – Mey, Zurna
Osman Bayşu – Bağlama

Söz ve müzik: Muhlis Akarsu
Düzenleme: Moğollar

------------------------

Illustration: Murat Çalış https://www.behance.net/muratcalis57bf)

Translation: Sami Umut Can
Analog Mastering: Arşivplak/Volga Çoban at Studio Arsivplak, London
Digital Remastering: Sinan Güngörer

------------------------

Anatolian Rock Revival Project'e destek olun:
https://bit.ly/2Fi8kpl

You can contribute to our project via Patreon:
https://bit.ly/2Fi8kpl

------------------------

To follow us on other mediums:

Instagram ► https://www.instagram.com/anatolianrockrp/

Facebook ► https://www.facebook.com/AnatolianRockRevivalProject/

Twitter ► https://twitter.com/AnatolianRockRP

Spotify ► https://open.spotify.com/user/5yx6jmrr9j6i21qszoatm2q9m/playlist/5IP2uCRmPcRqFfBKsbolbb

------------------------

A project dedicated to bringing pieces from Turkish Rock History into the light with unique artworks.

"All music rights belong to their rightful owners."